måndag, mars 05, 2007

magi i köksskåpet


De här kryddburkarna visar lite hur historien lever kvar som en del av den isländska identiteten. Man har tagit runstenssymbolen "Ægishjálmur" och gjort om stavarna i den till bestick och köksredskap. Kryddserien heter "Pottagaldrar" vilket betyder "grytmagi" och jag gillar dem för att de inte innehåller msg (smakförstärkare) eller andra tillsatser.Ægishjálmur är sagd att ge beskydd åt den som bär den. "Hjálmur" betyder "hjälm". Jag frågade faktiskt en häxa på en kulturnatt på biblioteket häromdagen, om hon kunde förklara vad magi är för mig. Hon sa att det är ett verktyg för att uppnå det som man vill ska hända. Att man fokuserar bättre på det man vill uppnå om man använder sig utav symboler som påminner om det som ska hända. Magi är att låta drömmar och fantasier bli till verklighet. Genom övertygelser. Att ha makten att kunna styra sitt öde. Jag är redan såld på idén och fick den återigen bekräftad för mig där hos henne.

Magi är att få en vision av en maträtt man vill äta och strössla rätt mängd kryddor över på rätt värme, för att uppnå önskat resultat. I all enkelhet.

9 Comments:

Blogger ajs said...

Fantastiskt! Pottagaldrar och galdrakerlingar.

Isländska språket är förresten också fantastiskt. Funderade t.ex. häromdagen vad "Skallagrímsson" som i Egil dito antydde.
Mamma berättade en helt vriden historia om en kontroversiell brittisk historiker som påstår sig ha diagnostiserat Egils uppgrävda skallben. Egils skalle tyder enligt historikern på någon form av missbildning som gjorde att han såg grotesk ut, därav namnet.

5/3/07 17:56  
Blogger Silverfisken said...

Jaaa! Skriv mer om Island! Meer!

6/3/07 00:12  
Blogger Dan (gearhead) said...

Förutom att ta på mig strumporna själv så kan jag laga gröt. Pottagaldrar är inget jag känner igen mig i :)
Men säger som Mr next to gold, dvs Mr silver här ovan. Skriv mer :)
Mvh

6/3/07 14:41  
Blogger Kuffen said...

Islänningar har mycket identitet, helt klart.

6/3/07 16:16  
Blogger eff said...

Har "aegis" samma etymologi som det engelska ordet, alltså härstammande från Zeus sköld eller bröstplåt ur den grekiska mytologin? Eller är det något lokalt?

6/3/07 17:18  
Blogger Svala said...

ajs och eff, jag har faktiskt inte svaren på de där funderingarna och orkar inte kolla upp just nu. "Ægis" kommer av namnet "Ægir" men befinner sig i genitiv just här. Jag vet alldeles för lite om Ægir. Tyvärr.

7/3/07 00:32  
Blogger ajs said...

Men det är sant det där med historikern och skallbenet! Sen kan ju ingen ta reda på om det är sant, det går ju inte...Lite svårt att bevisa om det verkligen är hans skalle man hittat.

7/3/07 10:12  
Blogger Fröken Lund said...

Kommer vi få läsa om Svalas häxkonster framöver?

7/3/07 10:17  
Anonymous Anonym said...

"Ægir" means "awe" -"Ægishjálmur" = "Helmet of Awe"

"Ægilegt" = "Aweful"


abracadabra

7/3/07 15:36  

Skicka en kommentar

<< Home