tisdag, februari 13, 2007

Kom kom

Christina undrade i en kommentar hur Reykjavík skiljer sig från resten av Island. På ett sätt finns en del av svaren redan i själva frågan, för att Reykjavík skiljer sig helt enkelt avsevärt från resten av landet. Det är nämligen så att Island är ganska stort till ytan men har få invånare (300.000), vilket resulterar i en gigantisk klyfta mellan huvudstadsbornas kultur och lantisarnas, eftersom hela hälften av landets invånare faktiskt bor på huvudstadsområdet. 150.000 alltså.

Näst största "staden" är Akureyri på norra Island som har typ 20.000 invånare tror jag. Där finns dock de flesta väsentligheter som en smärre civilisation kräver för att kunna driva ett universitet till exempel, så det känns inte som nån liten ort när man är där.

Hur som helst, Reykjavík pratade vi ju om. Jag skulle vilja påstå att du kommer uppleva Island i allra högsta grad när du är i Reykjavík, och naturen finns ju överallt runt omkring i form av berg, hav, vildar på puben och oväder och norrsken och sånt. Så det är lika mycket "på riktigt" som nån annanstans, tycker jag. Lika mycket Island som allt annat som finns här. Åker man utanför huvudstaden byts kulturen mot orörda landskap och ett oberäkneligt väderomslag. Och lantisar som inte pratar engelska.

Du ska dricka mycket vatten ur kranen, bada i en heitapottur, fika mycket (rik och mångfattcerad caféflora), festa mycket (medtag slitstark klädsel och skor), gå på museum, shoppa och sånt. Om du åker utanför stan är det mest klassiska att bada i Blåa Lagunen eller se Gullfoss och Geysir. Det gör alla turister, men det är inte mindre vackert för det.

Fråga gärna mer om ni undrar över något.

3 Comments:

Blogger Peter Madison said...

mmm...jag är lite "rädd" för island...åker jag dit kan det nog hända att jag blir kvar...:)

14/2/07 11:59  
Blogger Svala said...

hehe, jo det har ju hänt att folk fastnat här! Men det tycker de ju inte är så otrevligt förstås.

14/2/07 22:02  
Blogger Christina said...

!

tack.

15/2/07 19:27  

Skicka en kommentar

<< Home