fredag, november 24, 2006

gubbjävlar

Jag såg också "Road to Guantanamo" under filmfestivalen. Den filmatiserade skilldringen av tre unga killars erfarenhet som fångar i lägret på Kuba. Tortyren, utpressningen, isolationen och förnedringen som de fick uppleva i sina bästa år. Det vibbar av förintelsen. Behandlingen alltså. De är märkta för livet. Oskyldigt tillfångatagna. Oskyldigt dömda. Substitut för den amerikanska militären att sysselsätta sig med. Låtsasfångar.

Den fick mig att seriöst undra varför George Bush inte har blivit jagad och dömd i domstol för brott mot människolagen. Brott som Amnesty International, uppbackade av de grundläggande rättigheterna för människor på detta jordklot, försöker bekämpa. Frihetsberövande. Mord och tortyr.

Kriget i Irak är skäl nog.

Mannen borde sitta i fängelse.
Lika berättigat som Saddam Hussein.

Men nej. Han har viktiga uppdrag att följa, den mannen!
Benåda kalkoner till exempel. Samtidigt som Bagdad brinner.

Här är världsnyheten även på svenska.

5 Comments:

Blogger eff said...

Därför Bush har hela USA:s militärstyrkor som personlig livvakt, ungefär. Att tillfångata Bush skulle ses som en direkt krigshandling och få länder gillar tanken på en ilsken militär som vill frita sin befälhavare. Vidare är ju USA:s ekonomiska kraft sådan att man gärna vill hålla sig på god fot med Bush, som i två år till trots allt är president. Kritik har han ju fått, från sitt eget folk till och med, i och med valförlusten för GOP nu i november.

Kalkonbenådningen är å andra sidan en gammal tradition. Några säger att Truman var först, andra att det var Lincoln.

25/11/06 22:18  
Blogger Svala said...

Jamen varför riktas det inte en mer definitiv kritik från Europabor i våra medier? Uppmaningar liksom. Tror du verkligen att USA är så pass ociviliserat att de hade gått till anfall om omvärlden på allvar ger tillkänna att det bör skipas rättvisa? Och liksom "practise what we preach" att alla brott bör sonas? Varför blir det istället angeläget att vi får ta del av USA´s kalkonbenådningstraditioner? I våra medier??

26/11/06 23:15  
Blogger me said...

Såg filmen också - borde vara obligatoriskt! Åtminstone "over here".

27/11/06 06:48  
Blogger eff said...

Tycker att USA har visat ganska tydligt genom åren att de skiter i det mesta av vad omvärlden tycker. Det viktigaste för en sittande president är vad amerikanska folket tycker, särskilt under första fyraårsperioden. Under den andra är tyglarna lite friare, särskilt som nu när Cheney inte kommer ställa upp i valet 2008. Kritiken kom i form av republikansk brakförlust i både Senat och Representanthus (till stora delar baserat på Demokraternas tystnad i sakfrågor och löften om "förändring" utan att specificera vad förändringarna egentligen är).

En del länder i Europa har ju varit med USA vad gäller CIA:s hemliga fängelser, till och med Sverige lät ju CIA-plan landa och hålla på lite hur som för några år sedan. Frankrike är alltid högljudda motståndare, men det verkar till viss del vara reflexmässigt och USA har inte lyssnat på Frankrike på decennier i alla fall.

Att man får läsa om kalkonbenådningen i "lokalpress" tyder bara på att tidningarna är dåliga, tycker jag.

28/11/06 00:05  
Anonymous Svala said...

Just som du säger eff, så tror jag att den tysta "pakten" ligger till grund för "Kalkonbenådningen" känns befogat att ha som nyhetsinslag hos oss (och i flera andra europeiska medier) Jag tror det handlar om en mycket djup form av politisk samhörighet och medberoende, snarare än dålig journalistik.

Men det är just denna tysta och lömska hegemoni (makt genom samtycke av folket, oftast inte ifrågasatt) som jag vill skrapa bort ytan på och protestera mot. Hur kan vi som åskådare fördömma en parts verknader om vi inte ser på USAs part med samma ögon.

Det är redan publicerat att "Bush söker ny Irak-politik" och att han därmed tappat greppet litegrann. Och det är ju positivt att det kommer fram. Men det handlar om officiella uttalanden noga kontrollerade via Bush-federationen.

Nä, skicka Åsne Seierstad som spion till Vita Huset, Kuba och de där dolda platserna och låt henne och Michael Moore göra film om det tillsammans!

Jag tror att det är viktigt att vi aktivt visar ställningstagande i olika frågor som rör USA. Än att inte alls göra det.

28/11/06 12:36  

Skicka en kommentar

<< Home