fredag, augusti 17, 2007

Brukar inte minnas drömmar men...

I natt drömde jag att jag tappade en tand. Först gick det av en bit och sen trillade hela tanden ut ur nedre käken. Tror det var en visdomstand, även om jag aldrig fick mina. Det var rätt obehagligt, men ingen mardröm. Är det nån som vet vad det skulle kunna betyda?

19 Comments:

Anonymous fredrik said...

Rädsla för livets förgänglighet och ålderns tand? Det är väl i alla fall den första tanken som slår en. En oro inför framtiden och den ovisshet den medför och så vidare.

Varm blåbärssoppa rekommenderas i övrigt mot förkylning och feber. Fast det verkar ju roligare med jordgubbar :-).

17/8/07 01:30  
Blogger Svala said...

Lustigt att du nämner förgänglighet, för en arbetskamrat hävdar att varje gång hon har drömt att hon tappat en tand så har en anhörig till henne gått bort.

Jag tror jag föredrar din tolkning i så fall.

Men sen brukar jag tolka mina drömmar som raka motsatsen till verkligheten, eller det vakna livet. Drömlandet känns som ett negativ av den verkliga filmen.

Och jag kan ju inte påstå att jag känner mig orolig för framtiden just nu, men det har stört mig en del i våras till exempel.

17/8/07 10:25  
Blogger Svala said...

Jag har ätit både en massa färska blåbär och jordgubbar för att boosta immunförsvaret lite. Mycket antioxidanter där!

17/8/07 10:26  
Anonymous fredrik said...

Vad skulle det tolkas som om det vore som en omvänd version av verkligheten. Några idéer?

När jag vid något sällsynt tillfälle minns en dröm som har ett tolkningsbart innehåll så brukar den vara ganska uppenbar. Det är oftast något jag grubblar över så mycket till vardags att det tar sig in i drömmarna, eller något som man förträngt men som finns kvar undermedvetet och visar sig i drömmarna. Osäkerheten inför framtiden finns väl till exempel i tankarna hos de flesta i någon omfattning, speciellt om man är osäker på var man hör hemma. Så det var mest en logisk gissning.

För egen del så märker jag ju att jag så sakteliga håller på att tappa mitt modersmål när jag skriver saker som ålderns tand när jag avsett tidens tand / ålderns höst. Det kan ju få en börja undra i vilken riktning man är på väg.

Ska nog snart ut till Þingvellir igen för blåbärsplockning förresten. Det är ju skönt att komma ut lite utanför byn, och om det kan hålla förkylningar och feber på armslängds avstånd så vore det ju ingen dålig bonus...

17/8/07 17:51  
Blogger smul said...

mormor sa alltid att tappade tänder i drömmar är förlorade liv i verkligheten. Om det är sant vet jag ju inte.

19/8/07 19:04  
Blogger Svala said...

Jag tror att motsatsen till drömmen är att man känner sig stark och mer redo för utmaningar än tidigare. Tänder används för att tugga sönder. De är starka, kraftfulla och bestämda och de röjer vägen för maten som ska smältas i magen sen.

Men nu har smul också kommit och bekräftat dödsfallsmyten.

Jag tror att det finns många tolkningar och att man själv har den starkaste känslan för vad drömmen förmedlade.

19/8/07 23:05  
Blogger Svala said...

Men visst är det en smått skrämmande tanke att upptäcka att språket har börjat domna. Då undrar man, som du säger, vart man är på väg och det kan ju vara läskigt. Jag har ofta ofta upplevt den känslan. Jag börjar bli immun.

Du ser väl till att plocka Krækiber också :)

Heiðmörk är också en fin plats att plocka bär i.

19/8/07 23:09  
Blogger smul said...

http://www.kvaser.net/arkivfragordrommar03.htm

tja jag kunde inte låta bli att googla

20/8/07 19:14  
Blogger Svala said...

Ja, det är just så jag tolkar min dröm också. Frigörelse och förändring.

Jag kom på att jag funderade lite på det här förra året i ett inlägg här på bloggen.

http://swale.blogspot.com/2006/07/tandlossning.html

20/8/07 20:59  
Anonymous fredrik said...

det finns en uppsjö av material om du också googlar på engelska. och som du säger, man vet bäst själv att tolka.

trevliga nya bilder du adderat, speciellt de från tæknisafnið. bra ljussättning och de förmedlade mkt stämning. inga bilder från menningarnótt förresten?

ska nog ta och plocka lite kråkbär. har velat prova hur väl de fungerar som smaksättning till snaps.

22/8/07 01:38  
Blogger Svala said...

Nej, inga bilder från Menningarnótt... jag var upptagen med att hjälpa till vid en installation. Eller jo, det blev nån bild under konserten på Miklatún... OCH hamnen sen. De är kvar i kameran, jag hinner inte med... :)

pratar du isländska Fredrik? Har du bott här länge?

23/8/07 23:10  
Anonymous fredrik said...

ok. jag tog själv inga bilder under menningarnótt. kom direkt till fyrverkerierna från norræna húsið där jag deltog lite i kulturaktiviteterna med mina bilder. missade pga det också koncerten på miklatún. vilken installation hjälpte du till med?

jo, jag talar en hel del isländska när jag tar mig samman. har varit här i mer än 4 år vid det här laget. tyvärr hoppar jag alltid fram och tillbaks mellan isländska, engelska, skandinaviska och ibland spanska till vardags så isländska-kunskaperna begränsas något av det...

24/8/07 00:02  
Blogger Svala said...

Det här lilla produktionsbolaget, www.fraefilms.com , hade små visningar på flera olika ställen den dagen. På Kaffi Sólon, Kaffi Viktor, Nakti Apinn, IÐA och nåt mer ställe. Men vi brottades med tekniskt strul så det var ingen större hit. Men det var kul. Jag åt mycket sushi på IÐA.

Ja, man hankar sig fram med det vokabulär som finns att tillgå i språkhuvet när det behövs.

Jag har kommit lite bort från svenskan känner jag, för det är inte alls lika lätt att skriva på bloggen längre. Jag tänker på isländska och är mindre spontan i svenskan.

24/8/07 00:47  
Anonymous fredrik said...

det verkar ju fungera väldigt bra med svenskan än. själv pratar jag nästan alltid svenska med danskar eller islänningar nuförtiden så det blir en något anpassad (och fattig) svenska.

jag missade helt de visningarna, men det är synd att de tekniska problemen ska komma att dominera. ska kika lite på klippen från frae. för oss gick det bättre än förra gången. ställde dock inga större tekniska krav, det var bara en jazzspelning i kombination med bildvisning i bakgrunden.

valsushin på þrir frakkar rekommenderas förresten varmt.

24/8/07 01:59  
Blogger Svala said...

Jag har ätit en valstek på Þrír Frakkar men tyckte det var rätt oaptitligt, men så brukar jag inte äta blodiga biffer till vardags.

Sushi visste jag inte att de hade där också. Får se om det smakar valroastbeef smakar bättre då.

24/8/07 09:07  
Anonymous fredrik said...

jag har heller inte alltid uppskattat val de få gånger jag har provat, men valsushi som förrätt på þrir frakkar var riktigt gott. känner mig visserligen inte för att öka efterfrågan på val en dag som denna. både valar och lunnefåglar ser bättre ut i naturen än de smakar på tallriken...

24/8/07 16:13  
Anonymous Henrik said...

När man drömmer att man tappar tänder är det många som menar att det innebär förändring. Har själv haft den drömmen (oftast när någonting stort eller livsföändrande håller på att ske). Men jag försöker att se på det som att det inte handlar om rädsla (även om man drömmer att man ramlar i rulltrappan och tappar framtänderna) utan som att man går in i ett nytt skede och kan släppa eventuell nervositet man haft tidigare. som med mjölktänderna kanske...

12/11/07 15:32  
Blogger loathing said...

eh, jag drömmer ALLTID om att jag tappar tänder, har gjort det sen jag var liten...jag trycker ut dom övre tänderna med underkäken och dom bara flyger ut, krossas och går sönder...det är mardröm varje gång...vet inte riktigt vad det betydetr men jag har själv lagt märke till att jag får drömmarna när det är på väg att hända nåt nytt i mitt liv...jag tror att det är rädslan för förändring..

3/7/08 11:32  
Blogger Ordanom said...

jag har alltid hört att om man drömmer att man tappar tänder, då betyder det att man förlorar kraft.

7/1/09 02:30  

Skicka en kommentar

<< Home