lördag, januari 06, 2007

Jag har nyss sett ett avsnitt av "Masters of Horror", regisserat av japanske Takashi Miike. Det hette "Imprint" och var rätt sjukt. Jag och skräckfilm brukar egentligen inte gå hem tillsammans alls. Det slutar alltid med att jag själv ser minst lika plågad ut som offret i bild med tillhörande skrik och plötsliga utspel. Men jag ser oftast färdigt filmen genom fingrarna... efter att ha sänkt ljudnivån helt, lindat in mig i en kuvös av filtar och satt på lite Bob Dylan. Japansk skräck däremot verkar inte tilltala mina empatiska förmågor lika starkt. Istället försöker jag förstå hur någon överhuvudtaget kunnat komma på den mångfald av fantasifulla tortyrmöjligheter som offret blir utsatt för. Och dessutom få det hela att se snyggt ut. Färgmässigt. Det saknas moral liksom. Det blir bara blodigt och brutalt och skrikigt och överdramatiskt. Och snyggt. Och akrobatiskt. Hade mest problem med att ta en blodig talande hand, som stack ut genom huvudet på en tjej i filmen, på allvar. Klart ett störande moment.

3 Comments:

Blogger eff said...

Blodiga huvudhänder stör alltid mig också.

Jag är nog lite morbid, fascineras av det som äcklar andra. En av slutscenerna i V för Vendetta, när V först blir pepprad med kulor och sen kontrar, den är väldigt blodig (vet inte om du sett). Jag tycker det är toksnyggt, min syrra tyckte det var jobbigt och överdrivet.

Då ogillar jag psykologisk skräck mer.

6/1/07 15:38  
Blogger Max said...

Eff, just den scenen du beskriver, är snygg som fan. En av de snyggare. Jag blev förresten lite förtjust i en scen i Jarhead som jag såg häromdagen, när två skorpioner slåss. Det var också snyggt.

Miikes Imprint är dock mest väldigt överdriven tycker jag. Och därtill väldigt dålig(t spelad). Möjligen är väl de aborterade fostrena som dom kastar i floden lite äckliga. Speciellt den som fortfarande rör på sig lite.

6/1/07 17:06  
Blogger Svala said...

Max, la du märke till en nätt humoristisk touch på framställningen av deras bedrövliga situation? ... med tanke på det större antal aborterade foster man fick se slängas som trasdockor i ån? Som om deras tillvist inte kretsade kring annat än en meningslös massproduktion som fick slängas i ån hela tiden. Well... jag tyckte mig iallafall ana ett väldigt svart moment att le mitt i allt.

7/1/07 02:20  

Skicka en kommentar

<< Home